2024-04-18
Spórolás ablakszigetelés

Spórolás ablakszigetelés

Spórolás ablakszigeteléssel: így csökkenthet a fűtésszámláján

 

Gondok vannak ablakszigetelésével? Az őszi hónapokban egyre gyakrabban gondolunk arra, hogy hamarosan itt a fűtésszezon. Az elmúlt évek rossz tapasztalatai alapján egyre többen döntenek úgy, hogy végre elvégeztetik a szigeteléssel járó feladatokat. A költségek és a várható munkálatok apropóján sem mindegy azonban, hogy milyen módszer mellett tesszük le a voksot.

 

Sokan még mindig a kereskedelmi forgalomban elérhető öntapadós szigetelő profilokat választják, ám ezeknek élettartama igen rövid. Egy újszerű megoldást kínál azonban az úgynevezett svéd nútmarásos ablakszigetelés. A korszerű eljárásnak köszönhetően nincs szükség a teljes cserére, helyette a helyszínen elvégezhető a szigetelés. A szakemberek a keretbe a megfelelő mélységű hornyot belemarják, és ebbe helyezik bele a szigetelőanyagot. Ez tulajdonképpen egy szilikon szigetelőanyag, mely körülbelül 10 évet bír ki. Azonnal látható tehát, hogy jelentősen meghosszabbítható így a nyílászárók élettartama, méghozzá úgy, hogy a hőszigetelésben is kifogástalan minőséget nyújtanak.

 

Több előnye is van annak, ha megfelelően van elvégezve az ablakszigetelés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szakszerűtlen, hiányosan kivitelezett módszerek sajnos hőhidak megjelenésével társulhat, ez pedig egyenes út a penészesedés megjelenéséhez. A penészfoltok nem csak esztétikai okok miatt érdemelnek figyelmet, hanem a dolog egészségügyi oldalánál fogva is. A helyiség levegőjébe kerülő penész spórák allergiás megbetegedéseket okozhatnak, hogy a penész keltette kellemetlen szagról már ne is szóljunk.

 

A kifogástalan szigetelés előnyei természetesen a várható fűtési költségekben is megmutatkoznak. Jelentős összegek spórolhatóak meg azzal, ha elkerülhető a huzat-jelenség és tulajdonképpen nem az utcát fűtjük. A kellemes belső mikroklíma magával hozza azt is, hogy a helyiség minden területén azonos hőfok uralkodik.

 

Ne feledkezzünk meg a helyes szellőztetésről sem, mely évszaktól függetlenül kiemelt jelentőséggel bír! Az ingatlan használata során akár jelentős mennyiségű pára is a levegőbe kerülhet. A mosás, a tusolás vagy a mosogatás esetében ez természetes folyamat. Ahhoz azonban, hogy ne csapódjon le a hideg falfelületeken a nedvesség, érdemes naponta többször, kereszthuzattal átszellőztetni a lakást, vagy például páramentesítő készüléket alkalmazni.