2024-06-16
manuálterapeuta

manuálterapeuta

Milyen kezeléseket tud nyújtani egy profi manuálterapeuta?

A manuálterapeuta célja a kezelés során a visszafordítható problémák orvoslása valamint a fájdalmat kiváltó ok megszüntetése.

Ezt a pácienssel összehangolt együttműködésben, különböző, az orvosi gyakorlatokból valamint egyes népi gyógyászati elemekből származtatott módszerekkel éri el annak megfelelően, hogy mire specializálódott.

Maga a manuálterápia egy gyűjtőfogalom

A gerinc, a végtagok, az ideg és izomzat rendszerében felmerülő panaszokat kiváltó ok függvényében ugyanis személyre szabottan olyan különböző manuálterápiás iskolák, irányzatok módszereit használják a terapeuták, mint például a Barvicsenko, a Maitland, a Mulligan, a Bowen vagy épp a Dorn manuálterápia.

A manuálterápia olyan speciális műfogásokat, manipulációs, mobilizációs és masszázsfogásokat valamint folyamatos diagnosztikus eljárásokat takar, amelyek a gerinc és a medence statikájának valamint az egészséges szöveti állapot helyreállítását és a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítását célozzák meg.

A manuálterápiás kezelések fajtái:

  • Lágyrész mobilizáció,
  • Izomreflex javító (feszítő-lazító),
  • Mobilizáló-nyújtó (izomenergia visszaállítását célzó),
  • Ízületi mobilizáló (aktív és passzív mozgásokkal),
  • Ízületi mozgásjavító (kis kiterjedésű, gyors mozdulatokkal),
  • Gerinc és medence statikáját visszaállító, az akut hátfájás csökkentését célzó kezelés.

Milyen panaszokkal érdemes manuálterapeutához fordulni?

Többféle panasz kezelésében is tud segíteni egy profi manuálterapeuta.

Sikerrel alkalmazható a manuálterápia állandósult nyak-, váll-, hát-, derékfájdalmak valamint az ízületi mozgást beszűkítő, ízületi és izomeredetű elváltozások, blokkok kezelésére, a gerincből végtagokba kisugárzó idegi fájdalmak csökkentésére vagy végtag zsibbadás esetén a zsibbadásérzet megszüntetésére.

A kezelés során alkalmazott technikát, illetve a kezelés során alkalmazott gyakorlatok és mozdulatok ismétlésszámát, a speciális fogások erősségét és jellegét a manuálterapeuta teljesen egyénre szabottan választja meg.

A kezeléseket Trigger pontterápiával is kiegészíthetik, ami segíti az izomzat ellazítását, ezzel is növelve a kezelés hatékonyságát.

A kezelés célja minden esetben a fájdalom csökkentése

Ugyancsak fontos a páciens minél gyorsabb funkcionális rehabilitációja, valamint az elért mozgásjavulás hosszú távú megtartása az ízületi funkciózavar kiújulásának aktív mozgás általi megakadályozásával. Ennek érdekében a manuálterapeuta egy részletes, megadott ismétlésszámmal ellátott gyakorlatsort állít össze a páciens számára, amelyet bizonyos gyakorisággal otthon is szükséges ismételni.

Mely esetekben nem javasolt a manuálterápia alkalmazása?

Lényeges, hogy a terapeutát minden korábbi vagy fennálló krónikus betegségről, sérülésről, operációról valamint daganatos megbetegedésről tájékoztassuk, akadnak ugyanis olyan állapotok, amelyek esetén a manuálterápia alkalmazása nem javallott.

Ilyenek lehetnek például egyes csontrendszeri megbetegedések (gyulladás, csontritkulás, daganat) vagy kötőszöveti betegségek (Lupusz), egyes friss baleseti vagy műtét utáni (post operatív) állapotok.