2024-05-24
napelem

Mik a napelem előnyei?

Az energiabiztonság és a fenntarthatóság kihívásaival a világ számos pontján szembesülhetünk és emiatt a megújuló energiaforrások egyre inkább előtérbe kerülnek. A napenergia ma már jelentős, vezető szerepet tölt be. A Nap egy örök erőmű, amely számos olyan előnnyel rendelkezik, ami a napenergiát a globális energiatermelés nélkülözhetetlen szereplőjévé teszik.

Folyamatosan megújuló és bőséges forrás

Egyik legfőbb előnye a megújulás, hiszen a napenergia gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket rejt magában szemben a fosszilis tüzelőanyagokkal. Az energy.gov honlapján elérhető információk szerint a Földet folyamatosan 173 000 terrawattnyi napenergia éri és ez több mint 10 000-szerese a világ teljes energiafelhasználásának. Ezen adatok szerint az egész bolygót el lehet látni napenergiával.

Környezetbarát

Egy tiszta és zöld energiaforrásról beszélünk, amely a hagyományos tüzelőanyagokhoz képest minimális környezeti hatást gyakorol. A napelemek úgy termelik az áramot, hogy közben a káros üveghatású gázok kibocsátása nem történik meg. Ezzel a lehetőséggel a karbonlábnyom csökkenthető és az éghajlatváltozás hatásait ezáltal is mérsékelhetjük. Ezek a rendszerek minimális vizet fogyasztanak, amely szintén kritikus környezeti problémát jelent.

Csökkenő villanyszámlák

A lakó- vagy kereskedelmi ingatlanoknál telepített napelemek kézzelfogható gazdasági előnnyel is kecsegtethetnek, hiszen telepítés után a villanyszámlák csökkenése várható. A napelemek által megtermelt energia a vállalkozások és a háztartások számára lehetővé teszik a hálózattól való függetlenséget, amely hosszabb távon jelentős megtakarítást eredményezhet. Nagyon sok országban a kormányok ösztönző intézkedéseket hoznak, ezzel is támogatva a napenergiára való áttérést.  Az ST Solar a napelem előnyeit is kifejti bővebben a weboldalán.

 

Energiafüggetlenség

Mint már írtuk a napelemek telepítésével energiafüggetlenséget érhetünk el, hiszen képes lesz csökkenteni az importált fosszilis tüzelőanyagok használatát. Azok az országok és régiók, amelyek erősen függenek a külföldről származó energiaforrásoktól, növelhetik energiabiztonságukat, ha kiaknázzák a napelemekben rejlő lehetőségeket. Ezzel a lépéssel elkerülhető a geopolitikai bizonytalanság és gazdasági stabilitást is teremthet.

Alacsony üzemeltetési költségek

A napenergia rendszerek igen alacsony üzemeltetési és karbantartási költségekkel járnak. Mivel nem igénylik az üzemanyagot, ezért hatékony működésük fenntartásához minimális figyelem szükséges. Hosszú az élettartama és alacsony a karbantartási költsége, így egy nagyon költséghatékony megoldásról beszélünk. Amennyiben összehasonlítjuk más fosszilis tüzelőanyag alapú erőművel fenntartási költségeivel eléggé eltérő költségeket fogunk tapasztalni.

Munkahelyteremtés és gazdasági növekedés

Ma már a gazdasági növekedés jelentős motorjává vált a napenergia ipar. Az elemek telepítése és karbantartása, a gyártás különböző képzettségi szinteken kínál munkalehetőséget a szakmában dolgozók számára. Mivel a kereslet továbbra is dinamikusan fejlődik, így fokozatosan nő a munkahelyek száma, amely nagyban hozzájárul a helyi gazdaságok ösztönzéséhez is.

Innováció és technológiai fejlődés

A fejlesztések és a folyamatos kutatások folyamatosan javítják a napelemek hatékonyságát és minőségét, így ezek az előrelépések nagyban befolyásolják a rendszerek teljesítményét, ezzel járulva hozzá a technológia fejlődéséhez.