2024-07-18

A legfontosabb tudnivalók a nyugdíjbiztosításokról

Viszonylag sok szó esik különböző öngondoskodási formákról a nyugdíjas évekre, hiszen egyre kevesebb a bizalom a nyugdíjrendszerben, főleg, ha évtizedeket gondolkodunk előre. A világ gyorsan változik: főleg a 2020-as év után sokan abban sem biztosak, hogy mivel foglalkoznak majd a következő években, nemhogy évtizedeket próbálnának előre látni.

De attól, hogy nem gondolkodunk előre, az idő nem áll meg. El fog jönni az idő, amikor nyugdíjba vonulunk (az 1957 után született férfiaknak és nőknek a nyugdíjkorhatár egységesen 65 év jelenleg), és a nyugdíj összege már ma is életszínvonal-romláshoz vezet, amely valószínűleg még inkább így lesz a jövőben. Ezért kár a döntéshozókat okolni, mert ennek leginkább demográfiai okai vannak: Magyarország lakossága a 14. leggyorsabban csökkenő a világban. De nem magyar, hanem sok szempontból régiós tendenciáról van szó: a „top” 20-as listán találjuk Bulgáriát, Litvániát, Lettországot, Ukrajnát, Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát, Horvátországot, Moldovát, Japánt, Albániát, Romániát, Görögországot, Észtországot, Lengyelországot, Georgiát (Grúziát), Portugáliát, Észak‑Macedóniát és Olaszországot is.

Jó megoldás a nyugdíjbiztosítás?

 

Rengetegféle nyugdíj-megtakarítási forma létezik, de például az adókedvezmények csak a nyugdíjbiztosításra, az önkéntes nyugdíjpénztárra (ÖNYSZ) és a nyugdíj előtakarékossági számlára (NYESZ) vonatkoznak.

Ezek közül a nyugdíjbiztosítás a legfiatalabb, 2014-ben jött világra, a január 1-jei SZJA törvénnyel. Ez, definíciója szerint egy megtakarítással kombinált életbiztosítás, amely nyugdíjkorhatárig tart. Ilyen termékek már a rendszerváltás óta léteztek az országban, a különbség az, hogy 2014-től adójóváírást is igénybe vehetünk erre a termékre.

A nyugdíjbiztosítás vélemények azért is pozitívak, mert ez a konstrukció az államtól 100%-ban független, 20 éve létezik és az utóbbi 7 évben az állam is támogatja. Miért? Mert az állam is tudja, hogy ezzel hosszabb távon jól jár, hiszen valószínűleg nem tud majd fenntartani egy jól működő nyugdíjrendszert a jövőben.

 

Mi a nyugdíjbiztosítás konstrukció lényege?

Ahogy említettük, a nyugdíjbiztosítás életbiztosítással kombinál egy nyugdíjcélú megtakarítást. Ennek három nagy előnye van:

– az életbiztosítás nem számít magánvagyonnak jogi szempontból, tehát nem perelhető, nem végrehajtható, a NAV nem inkasszálhatja;

– az életbiztosítás nem csak a lejártakor szolgáltat, hanem legalább 40%-os egészségkárosodás esetén és haláleset bekövetkeztekor is.

 

Honnan és hova kerül a 20%-os adókedvezmény?

Ha fizetünk SZJA-t, például alkalmazottként dolgozunk, lakást adunk ki, választott képviselők vagyunk (akár egyesületben, alapítványban), személyi jövedelemadót fizetünk. Ha a három törvényben meghatározott nyugdíj-megtakarítási forma közül választunk (NYESZ, ÖNYP, nyugdíjbiztosítás), SZJA-nk 20%-át visszaigényelhetjük, megtakarítási formától függően évi 100.000, 130.000 vagy 150.000 Ft-os plafonnal. Arra is van lehetőség, hogy ezeket kombináljuk, maximum évi 280.000 Ft összegig.

Tehát ilyen megtakarítások igénybe vétele esetén nemcsak az adónk 1+1%-áról dönthetünk, hanem még 20%-át is megtarthatjuk. Jobban mondva ez nyugdíj-megtakarításunk részéve válik, és kamatos kamattal növekszik.

 

Mire lesz elég az adókedvezmény?

Attól függően, hogy milyen összegű nyugdíjbiztosítást indítunk, különböző összegű adókedvezményeket vehetünk igénybe. Havi 25.000 Ft összegű nyugdíj-megtakarítás évente 60.000 Ft adókedvezménnyel jár. De a kamatos kamatoknak köszönhetően ez 10 év befektetés után automatikusan, a kamatos kamataival nem 600.000 Ft-ot fog érni, hanem kb. 20%-kal többet, 720.000 Ft-ot. Tehát két évnyi adókedvezményt „ajándékba kapunk”.

15 évre 900.000 Ft helyett 1,2 millió forinttal számolhatunk. Ha tudjuk a kamatos kamat definícióját, tudjuk, hogy ez így folyamatosan nő: 20 év alatt 1,2 millió forint helyett már közel 1,8 millióval leszünk gazdagabbak, 25 év után pedig a 1,5 millió forintos adókedvezmény közel 2,5 millió forintra duzzad.

Ha nem vesszük igénybe ezt a kedvezményt, ez a központi költségvetésben marad.