2024-02-23

A fényszórók megfelelő működése egyenrangú a fékekével

Vagy ha nem is egyenrangú, de hasonló mértékben lehet fontos. Gondoljatok csak bele az utóbbi idők elképesztő homokviharjai során mit láthattak volna az egymás mögött haladók az autópályán, ha nem ment volna normálisan valakinek a hátsó lámpája? Vagy hogyan látod meg éjjel a vadat a hegyi úton, hogyha csak pislákolnak az autó izzói, ráadásul nem megy a tompított, csak a helyzetjelző az egyik oldalon. Ezek nagyon fontos dolgok, amik annyira apróságnak tűnhetnek, de mégis már egy alacsony sebességgel közlekedő autó esetében is életek múlhatnak azon, hogy mennyire lát és ő mennyire látható.

Ezért a fényszórók beállítása szerintem mindig fontos, oda kell figyelni rá, hogyha kiég egy izzó és nem szabad sokáig húzni a cserét, hiszen bármikor lehet ez sorsdöntő.

A fényszóró beállítás árak ráadásul azért nem a leginkább horribilis összegek egy autószerviznél, szóval szerintem kár ezen filléreskedni egy tavaszi szerviz alkalmával.

A Méta Autószerviz a 19. kerületben például két kategóriára bontva 4500 forintért, valamint a második kategóriában diagnosztikával együtt 11 500 forintért végzi a fényszórók beállítását.

Persze vannak olyan dolgok, amiket mi magunk is megtehetünk, például hogy a kormány melletti állítóval a megfelelő helyre pozícionáljuk a fényeket. De mi van akkor, ha kiég valamelyik izzó?

Két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy megnézünk egy videót a cseréjéről és reménykedünk, hogy nem kell hozzá kibontani a fél motorteret. A másik, hogy megnézünk egy videót a cseréjéről, majd rájövünk, hogy nincs esélyünk kicserélni a kiégett darabot. Nos, ekkor kell hirtelenfelindulásból időpontot foglalni például a Méta Autószervizbe, mert ott minden bizonnyal gyorsan tudnak segíteni egy ilyen egyszerű problémán. Ráadásul annak köszönhetően, hogy nem márkaszervizről van szó, mindenféle autóval odaállíthatunk hozzájuk, nem fognak elküldeni, hogy na ők ilyet nem tudnak. Minden típussal foglalkoznak.

A modernebb konstrukcióknál már nem kell magát a lámpatestet ki –berakni, vagy valóban fizikailag különösebben babrálni a kicserélt izzóknál, mert minden számítógépes vezérléssel történik – mármint ami a beállítást illeti. A számítógép diagnosztikát végez, majd a kapott eredményeknek megfelelően állítja a fényeket a megfelelő irányba.

Alapvetően ezzel a problémával talán annyi a szerencse, hogy még ha az ember maga nem is veszi észre, a közlekedés többi résztvevői általában igen. Ilyenkor szoktak a nagy villogtatások jönni, amire egy darabig simán hiheti azt az ember, hogy na már megint trafi lesz, de aztán az ötödik villogó szembe haladó után már talán gyanús lesz, hogy nem mérnek, hanem a mi autónkkal van valami gond.

Ha ezt észleljük, ne vegyük félvállról a dolgot, keressük fel a Méta Autószervizt, mert ahogy már említettem, a fényszóró beállítás árak egyáltalán nem vészesek és inkább erre költsünk, mint a kaszni kikalapáltatására, mert belénk jöttek a nem működő féklámpánk miatt.