2024-05-24

Újkori aranyláz az Alpok szívében

Manapság Ausztria már nem számít jelentősnek a kereskedelmi aranykitermelés térképén, de nem szabad megfeledkezni a gazdag bányászati múltjáról, amelynek nyomai ma is fellelhetők több helyen.

Az osztrák aranyláz 2000 évvel ezelőttre datálható, és Rauris, valamint Gastein völgyéhez köthető. Ezek azok a helyek, ahol valamikor a rómaiak és a kelták egyaránt, hagyományos eszközökkel termelték ki a világ aranykészletének csaknem 10 százalékát.

Ez a térség a mai napig népszerű, ugyanis hobbi ásványgyűjtők ezrével látogatnak el évente, hogy aranyat mossanak a friss hegyi patakokban. A Salzburg tartományhoz tatozó Raurisban évente megrendezik az aranymosó vetélkedőt.

A településtől nem messze található, a Hohe Tauern Nemzeti Parkhoz tartozó Bodenhaus és Sportalm, ahol bárki kipróbálhatja aranymosó tehetségét. Bodenhouseban a gyerekeket aranymosó játszótér, a felnőtteket pedig parányi aranyrögöktől hemzsegő, friss hegyi patak várja, na és persze az aranymosó tál. Hogyha esős időben szeretné bárki kipróbálni ezt a nagyszerű mókát, akkor a Sportalmi födött aranymosó helyet kell felkeresni, ahol Manfred Maier, kétszeresen is kitűntetett aranymosó mester figyelmével zajlik az aranymosás.

Sokunknak eszébe sem jutna, hogy ilyen rendkívüli és egyedi módon is lehet szórakozni a természetben, sőt, az ausztriai Alpokban. Az aranymosás biztosan az egyik legizgalmasabb kikapcsolódási tevékenység, amit semmiképp nem szabad kihagyni, hogyha az év bármely szakában meglátogatjuk a Hohe Tauern Nemzeti Parkot, akár egyedül, akár az egész családdal.

Amennyiben valaki nem jár sikerrel, és nem vezet sikerre az aranyláz, a fent említett helyeken rendkívül gazdag ajándéktárgy kínálat várja, és többek között, kis üvegcsékben, helyben mosott aranyat is vásárolhat.