2024-06-16

Társasjáték ajánló: ezek most a legjobb társasjátékok?

A legjobb, legszebb stb. mind nagyon szubjektív fogalmak. Lehet, hogy valakinek ez a film tetszik a legjobban, míg más szemében az alkotás szimplán nevetséges. Ugyanez igaz művészeti stílusokra és művészekre, regényekre, novellákra, festményekre – és társasjátékokra is. Ha már évek, évtizedek óta játszunk társasokkal és pontosan kialakult véleményünk van olyan játékokról is, amelyekről 10-ből 9 ember még sosem hallott, valószínűleg a (legjobb) társasjáték ajánló kevéssé lesz a segítségünkre. Azonban rengetegen vannak, akik egyáltalán nem veteránok az egész folyamatban: a COVID világjárvány kezdete és az azt követő korlátozások megjelenése óta rendkívül népszerűek lettek azok a társasjátékok, amelyek bevezetik az újonnan érkező felnőtteket ebbe a műfajba. De ezután sokan a régi klasszikusok és a formabontó újdonságok felé veszik az irányt, nem véletlenül.

 

Melyek a legjobb társasjátékok?

Még egyszer elmondjuk, csak most rövidebben: ízlések és pofonok. De akár saját magunknak, akár másnak ajándékoznánk, a legtöbb esélyünk akkor van a sikerre, ha a legnépszerűbb játékok közül válogatunk. A Gémklub nevű társaságnak (és társasjáték webáruháznak) van egy TOP 50-es listája a legjobb játékokról.

És hogyan készült ez a lista?

A csapat, amelyik nem ma vagy tegnap kezdett elmerülni a társasjátékok világában, figyelembe vette a magyarországi és külföldi eladási statisztikákat és a játékosok értékeléseit is a Gémklubon. Több Spiel des Jahres (Év Játéka) kitüntetést kapott játékot is találunk itt és több modern klasszikus is helyet kap itt.

Ahogy a társasjátékok világa, a lista is változik, évről évre. Te gondoltad volna, hogy ezek lesznek a legjobb társasjátékok?

 

Lássunk néhány címet!

A történelmi témákat kedvelők tobzódhatnak a választékban: megtalálható itt a 7csoda játékcsalád, az Avalon, a Kingdomino, míg nem véletlenül lett globálisan is elképesztően népszerűn a furcsán aktuális Pandemic sorozat, amelynek újabb és újabb részeit adják ki idén magyarul is.

Már 6 éves kortól is találunk játékokat, amelyeket a család minden tagja élvezhet: ilyen az egyszerű és mulatságos Dobble család, a Nem én voltam! és a Sztorikockák is.

Ha valami vicceset és aranyosat keresünk, akkor pedig érdemes kipróbálni a Robbanó cicákat, a Takenokot (főleg, ha kedveljük a dundi pandákat), a Panic Labet, a Magic Maze – Fogd és Fuss!-t, a Kodama – Az erdő szellemeit, a Jógit, a Dixit családot, a Csótánypókert vagy a Skiccet.

Ha tinédzsereket akarunk meglepni egy társasjátékkal, akkor – főleg, ha olyanokkal van dolgunk, akik nem csak 5 évvel korábban játszottak Capitaly-t, Gazdálkodj okosan!-t és más táblajátékokat, hanem ismerősek az újabb generációs játékok terén is, az alábbiakat ajánljuk:

– Bűnjelek: Gyilkosság Hong Kongban,

– Bűnügyi krónikák,

– Holtak tele: válaszúton.