2024-07-18

Mennyibe kerül most egy lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálat?

A lézeres szemműtéteket olyan alkalmassági vizsgálatnak kell megelőznie, amely során kiderül, a páciens szeme alkalmas-e a beavatkozásra, és ha igen, akkor mely lézeres szemműtét típus ajánlott vagy éppen ellenjavallott.

Ha kíváncsi arra, hogy most milyen árakon mozognak az alkalmassági vizsgálatok ehhez a kezeléshez, akkor egyszerűen kattintson a lezeresszemmutetar.blogspot.com linkre! Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az alkalmassági vizsgálat ára, klinikától és életkortól függően ingyenes vagy max. 25 000 forint.

Ki alkalmas a lézeres szemműtétre?

Röviden összefoglalva, mindenki alkalmas lehet a lézeres szemműtétre, aki felnőtt (elmúlt 18 éves), viszont még nem érte el a 60 éves kort, emellett kellően vastag a szaruhártyája, nincs krónikus, kezeletlen betegsége, nem romlott a szeme az elmúlt egy évben – és egy életre megszabadulna már a szemüveg vagy kontaktlencse viselésének kényszerétől!

Miért kiemelten fontos a lézeres szemműtét előtti alkalmassági vizsgálat?

Még azon emberek esetében is, akik elsőre alkalmasnak tűnnek a lézeres látásjavító beavatkozásra, előfordulhatnak olyan anatómiai jellegzetességek, amelyek miatt ellenjavallottá válik egyik vagy másik lézeres szemműtét típus.

Igaz, hogy a törvény értelmében egy 18. életévét betöltött személy felnőttnek minősül, ezért kérheti, hogy műtsék meg a szemét. Nem biztos azonban, hogy 18 éves korra a szem romlása megáll. Szemünk együtt érik a testünkkel és általában 21-23 éves korra éri el azt az állapotot, amikor beáll a végleges dioptria igény és nem romlik tovább a távoli látás.  Ezt érdemes megvárni a lézeres szemműtéttel, mivel csak ekkor lesz hosszútávú az eredmény. Ha nem várja ki türelmesen ezt az állapotot, akkor néhány év múlva ismét szemüveget viselhet majd.

Mi történik egy lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálaton?

A legfontosabb megtudni, hogy a jelentkező bír-e olyan betegséggel, vagy anatómiai jellemzővel, ami a beavatkozást ellenjavallottá teszi. Ez még egyfajta előzetes felmérés, nem maga a vizsgálat, viszont sok időt (és pénzt) takarít meg mindenkinek. A legtöbb klinikának van egy gyorsan kitölthető online tesztje, mely alapján dönteni tudnak az előzetes alkalmasságról és arról, hogy érdemes-e rászánnunk 1,5-2 órát egy műszeres vizsgálatra.

Léteznek ugyanis olyan krónikus betegségek, szembetegségek vagy belgyógyászati problémák, amelyek megakadályozzák a lézeres szemműtét elvégzését. Aki tesztre adott válaszok alapján megfelel, azt behívják egy másfél-két órás, alapos, mindenre kiterjedő alkalmassági vizsgálatra.

Itt már műszeres vizsgálatok is zajlanak: megmérik a szemnyomást, a dioptriát, a szaruhártya görbületét és vastagságát.

Ehhez pupillatágító szemcseppet használ a vizsgálatot végző szakember, ami teljesen veszélytelen, viszont homályossá teszi a látást max. 24 órára. Érdemes tehát kísérővel menni és úgy készülni, hogy a vizsgálat után nem fog tudni vezetni.

Ön is gyakorta érzi úgy, hogy elég volt a szemüvegviselésből? Kontaktlencsét használ, de rettenetesen unja már a napi szertartást a lencse behelyezésével, igazgatásával, kivételével, tisztításával?

Szeretné megint élesen látni a világot, ahelyett, hogy segédeszközök nélkül csak elmosódó foltokat érzékelne? Akkor a lézeres szemműtétet pontosan Önnek találták ki!