2024-05-24

Lehet enni a szürkehályog műtét előtt?

A szürkehályog kialakulása koránt sem olyan ritka szemészeti probléma, mint gondolná. Ha Önnél is szürkehályogot diagnosztizáltak, és látása szemüveggel már nem korrigálható megfelelő mértékben, egy szemlencse operációval még orvosolható panasza, mi több, vissza is nyerheti éleslátását.

Maga az ambuláns műtéti beavatkozás, amely során a szürkehályog miatt elszürkült lencse eltávolításra kerül és helyére egy speciális műlencsét illesztenek, nem tart tovább 10 percnél.

A szürkehályog műtétet minden esetben egy részletes szemészeti vizsgálat előzi meg

A legkorszerűbb technológiával elvégzett szemészeti beavatkozás során amennyiben modern trifokális lencsék kerülnek beültetésre, elérhető akár a teljes szemüvegmentesség is.

Monofokális lencse esetén is csak a nem korrigált látástávolságra lesz szüksége szemüvegre, pl. olvasáshoz, távolra újra tökéletesen éles lehet a látása. Amennyiben Ön már átesett az előzetes szemészeti vizsgálatokon és a műtétnek nincs ellenjavallata, az ideális műlencse kiválasztást követően nincs is más teendője, mint felkészülni a beavatkozásra.

szürkehályog műtét előtt szükséges teendőkről többet tudhat meg a linkre kattintva, vagy ha végigolvassa ezt a cikkünket.

Hogyan készüljön fel a műtétre?

Készítse össze 3 hónapnál nem régebbi orvosi vizsgálatok (EKG, vérkép, vizelet) eredményeit, orvosi leleteit, zárójelentéseit, (vegye be a rendszeresen szedett gyógyszereit) és azokat a megbeszélt napon, az előre egyeztetett időpontra, hozza magával.

Egyéb holmikra nem lesz szüksége, csak kényelmes, mindennapos öltözékére, a papírjaira és az elszántságára.

Ezen felül természetesen a kezelés sikere és biztos eredménye érdekében a következőket be kell tartani

  1. Öltözzön a műtét napján kényelmesen, hiszen át fog öltözni a klinika által biztosított, egyszer használatos, műtéti ruhába.
  2. A beavatkozás napján ne sminkeljen, vagy előzetesen sminkjét alaposan mossa le.
  3. Ne használjon parfümöt, arckrémet, vagy borotválkozás utáni arcszeszt.
  4. Ne fogyasszon olyan készítményt (pl. energiaital, kávé, alkohol,) illetve gyógyszert (pl. nyugtató), amely bármi módon az idegrendszerre hat, de a szokott gyógyszereit beveheti, ha orvosa másképp nem rendelkezik.
  5. Ha diétázik (mert pl. cukorbeteg), diétáját mindenképpen tartsa be, azon ne változtasson.
  6. Fogyasszon szokása szerint reggelit! Ne hagyja ki az étkezést, de ügyeljen, hogy gyomrát ne telítse túl, kiváltképpen, ha izgulásra, idegeskedésre hajlamos.
  7. Kísérővel érkezzen és távozzon, szeme ugyanis a műtétet követő pár napig érzékeny lehet.

A gyógyulás maga, valamint a végleges látásélesség kialakulása akár néhány hétig is eltarthat

Ezen időszak alatt szeme érzékeny lehet, átmenetileg jelentkezhet szúró érzés, szemszárazság. A szem dörzsölése kifejezetten tilos, még ha úgy is érzi, hogy ezzel enyhíthetné a felsorolt tüneteket. A műtét utáni hetekben érdemes kerülnie a poros, füstös helyeket.

Fényérzékenységére viseljen UV védelemmel ellátott napszemüveget és ne tegye ki a szemét erős napsugárzásnak. Nehéz fizikai munka végzése is hátráltathatja a gyógyulását és növeli a műtét utáni szövődmények, komplikációk kockázatát.