2024-07-12
három legnépszerűbb biztosítás t

A három legnépszerűbb biztosítás típus, ami megtakarításként is működik

Kevesen tudják, de ha a megtakarításra kell gondolniuk, akkor nyugodtan körbenézhetnek a biztosítók kínálatában is. Náluk ugyanis nem csak a nyugdíjbiztosításból tudunk választani, hanem olyan célokhoz való megtakarításokat is igényelhetünk, amit például házvásárláshoz vagy egy csodás nyaraláshoz álmodtunk meg. Ugyanakkor léteznek alternatív megoldások is. Mutatjuk őket!

 

Miért fontosak a megtakarítások?

 

Vélhetően már mindenkinek feltűnt, hogy az elmúlt pár évben a globális és hazai gazdaságot szinte még az ág is húzta. Járvány, háborús helyzet, különféle kisebb és nagyobb események tarkították az elmúlt pár évet. Ez mind kihatott a gazdaságunkra és természetesen az inflációra is. Sajnos a infláció esetén pedig mindig a pénztárcánk az, ami nagyon is megérzi végeredményben ezeket a változásokat. Az élelmiszerek jóval drágábbak lettek, a rezsiköltségekről pedig nem is érdemes beszélni. Nagyon is megérezzük tehát, ha valami gubanc történik a gazdaság világában. Ezt pedig nem árt elkerülnünk, mert sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy nem tudjuk mi vár még ránk a következő évekbe. Erre pedig igenis érdemes felkészülni, és tartalékok nélkül nem lehet. A legegyszerűbb módon a megtakarításnak a megtakarítási számla, amiből akár befektetési számlát is kérhetünk. Itt teljesen tőlünk függ mennyit utalunk át a számlára, amit félre akarunk tenni. Bármikor hozzáférhetünk, és a befektetési számla ráadásul még bőven kamatozik is, illetve bónuszokat ad a befizetések után. Azonban ebben a helyzetben nehéz megállni, hogy ne nyúljunk hozzá a számlánkhoz, vagyis, aki tudja magáról, hogy megtenné: jobb, ha másféle megoldást keres. A lekötött betétek is jók lehetnek, viszont ami még praktikusabb ennél az a biztosítások világában keresendő. A biztosítók a szokványos biztosítási lehetőségek mellett olyan megtakarítási biztosításokat is kialakítottak, amelyeket különféle célokra használhatunk fel, illetve futtathatunk. Ezek között is léteznek olyanok, amelyek hosszú távúak, és olyanok, amelyek rövid távon is jó megoldást jelentenek. A következőkben négy ilyen biztosítási lehetőséget ajánlunk, dióhéjban, ezért ha több információt szeretnénk az életbiztosítások összehasonlítása különféle kalkulátorokkal vagy egy profi tanácsadóval lehet igazán pontos.

 

Életbiztosítás megtakarítási funkcióval – komplex biztosítás mindenkinek

 

A klasszikus életbiztosítást mindenki ismeri. Ez az a biztosítás, ami a rokkantságunk és elhalálozásunk után fizet. Utóbbi esetben több kedvezményezettet is megadhatunk, továbbá a temetési költségeket is állhatja. Az ilyen életbiztosításokból viszont sokkal rugalmasabb megoldások is léteznek, amivel mi is jól járunk. Például egy olyan életbiztosítással, amihez megtakarítási kiegészítés tartozik. Itt megtakaríthatunk szinte bármire, legyen az egy új ház vásárlása, nyaralás vagy egy új autó. Mellette pedig az életbiztosításunk is funkciónál. Ezzel pedig nem csak magunknak, de a szeretteinknek is jót teszünk.

Önfinanszírozó egészségbiztosítás – egy alternatív módja a megtakarításnak

 

Az egészségbiztosítás nem egy klasszikus megtakarítási lehetőség, viszont lehet arra használni. A sok esetben megtörténik, hogy orvosi vizsgálatra kell menjünk, vagy netán valamilyen műtéti beavatkozásra lesz szükségünk. Ilyenkor ha egy önfinanszírozó egészségbiztosításunk van, akkor az állami ellátást nyugodtan igénybe véve, a biztosító még pluszban kifizeti számunkra a felmerülő költségeket. Ezeket ugyebár viszont nem kell kifizetnünk, hiszen az állami biztosítás állja, vagyis a biztosító által odaadott összeget szabadon felhasználhatjuk és elrakhatjuk a megtakarításainkhoz. Ez ugyan nem egy megszokott módszer, viszont azoknak jó megoldás lehet, akik egyébként is számolnak azzal, hogy pár éven belül szükségük lehet az egészségbiztosításra – mert például olyan helyen dolgoznak, stresszes a munkahelyük vagy egyszerűen csak a családban volt halmozott egy bizonyos betegség.

 

Nyugdíjbiztosítás – ha hosszú távon tervezünk

 

A nyugdíjbiztosítás azoknak jó választás, akik kifejezetten a nyugdíjas éveikre szeretének megtakarítani. A nyugdíjbiztosítás szintén a klasszikus életbiztosítást tartalmazza, viszont itt a nyugdíjas éveinkre gyűjtünk. Eleinte több lehet a befizetés összege pár évig, viszont egy megtérül. A nyugdíjbiztosításból klasszikus és befektetési egységekhez kötött formát is választhatunk. Utóbbi nagyobb kockázatú, de magasabb hozamot ígér a megszokottnál. A nyugdíjbiztosítás azoknak jó választás, akik egyébként kötnének életbiztosítást is, ráadásul az állam itt is megadja a 20 százalékos adójóváírást.

 

Számtalan választási lehetőség több biztosítónál

 

Az itt felsorolt biztosítási lehetőségeken belül a biztosítók számos konstrukciót és típust kínálnak még. Természetesen a befizetések összege, a futamidők a bónuszok és a biztosítások alapja teljesen eltérő lehet biztosítóként. Ezért ha szeretnénk biztosítást kötni, mindig érdemes áttekinteni az összes biztosító kínálatát, mert nem mindenhol ugyanazok a konstrukciók. Találjuk meg azt, ami a célunknak és a pénztárcánknak is legmegfelelőbb, manapság már ráadásul azzal sem kell törődni, hogy helyileg nem a közelben található a biztosító székhelye. Egyrészt sok esetben minden online elintézhető, másrészt a legismertebb biztosítóknak szinte mindenhol vannak képviselőik, akik szívesen házhoz mennek elintézni a biztosítás megkötését. Aggódni tehát nem kell akkor sem, ha egy olyan biztosító ajánlatát találtuk szimpatikusnak, amely a mi városunkban nem rendelkezik székhellyel. A mai modern technológiával gyerekjáték bármilyen biztosítás megkötése, ezért érdemes élni vele. Ha pedig még ezek után sem tudjuk pontosan, milyen biztosítónál melyik csomagok kellene választanunk: keressünk fel egy független biztosítási tanácsadót. A tanácsadó segítségével gyorsan és pontosan megtaláljuk a számunkra legjobb biztosítást. Ráadásul akár online is kérhetünk tanácsadást, amit chaten vagy videóhíváson keresztül vitelezhetünk ki a tanácsadóval. Ezek a tanácsadások gyakran teljesen ingyenesek, ha pedig döntöttünk a biztosítás megkötésében is készséggel segítenek nekünk.