Milyen kezeléseket tud nyújtani egy profi manuálterapeuta?

Milyen kezeléseket tud nyújtani egy profi manuálterapeuta?

A manuálterapeuta célja a kezelés során a visszafordítható problémák orvoslása valamint a fájdalmat kiváltó ok megszüntetése.

Ezt a pácienssel összehangolt együttműködésben, különböző, az orvosi gyakorlatokból valamint egyes népi gyógyászati elemekből származtatott módszerekkel éri el annak megfelelően, hogy mire specializálódott.

Maga a manuálterápia egy gyűjtőfogalom

A gerinc, a végtagok, az ideg és izomzat rendszerében felmerülő panaszokat kiváltó ok függvényében ugyanis személyre szabottan olyan különböző manuálterápiás iskolák, irányzatok módszereit használják a terapeuták, mint például a Barvicsenko, a Maitland, a Mulligan, a Bowen vagy épp a Dorn manuálterápia.

A manuálterápia olyan speciális műfogásokat, manipulációs, mobilizációs és masszázsfogásokat valamint folyamatos diagnosztikus eljárásokat takar, amelyek a gerinc és a medence statikájának valamint az egészséges szöveti állapot helyreállítását és a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítását célozzák meg.

A manuálterápiás kezelések fajtái:

  • Lágyrész mobilizáció,
  • Izomreflex javító (feszítő-lazító),
  • Mobilizáló-nyújtó (izomenergia visszaállítását célzó),
  • Ízületi mobilizáló (aktív és passzív mozgásokkal),
  • Ízületi mozgásjavító (kis kiterjedésű, gyors mozdulatokkal),
  • Gerinc és medence statikáját visszaállító, az akut hátfájás csökkentését célzó kezelés.

Milyen panaszokkal érdemes manuálterapeutához fordulni?

Többféle panasz kezelésében is tud segíteni egy profi manuálterapeuta.

Sikerrel alkalmazható a manuálterápia állandósult nyak-, váll-, hát-, derékfájdalmak valamint az ízületi mozgást beszűkítő, ízületi és izomeredetű elváltozások, blokkok kezelésére, a gerincből végtagokba kisugárzó idegi fájdalmak csökkentésére vagy végtag zsibbadás esetén a zsibbadásérzet megszüntetésére.

A kezelés során alkalmazott technikát, illetve a kezelés során alkalmazott gyakorlatok és mozdulatok ismétlésszámát, a speciális fogások erősségét és jellegét a manuálterapeuta teljesen egyénre szabottan választja meg.

A kezeléseket Trigger pontterápiával is kiegészíthetik, ami segíti az izomzat ellazítását, ezzel is növelve a kezelés hatékonyságát.

A kezelés célja minden esetben a fájdalom csökkentése

Ugyancsak fontos a páciens minél gyorsabb funkcionális rehabilitációja, valamint az elért mozgásjavulás hosszú távú megtartása az ízületi funkciózavar kiújulásának aktív mozgás általi megakadályozásával. Ennek érdekében a manuálterapeuta egy részletes, megadott ismétlésszámmal ellátott gyakorlatsort állít össze a páciens számára, amelyet bizonyos gyakorisággal otthon is szükséges ismételni.

Mely esetekben nem javasolt a manuálterápia alkalmazása?

Lényeges, hogy a terapeutát minden korábbi vagy fennálló krónikus betegségről, sérülésről, operációról valamint daganatos megbetegedésről tájékoztassuk, akadnak ugyanis olyan állapotok, amelyek esetén a manuálterápia alkalmazása nem javallott.

Ilyenek lehetnek például egyes csontrendszeri megbetegedések (gyulladás, csontritkulás, daganat) vagy kötőszöveti betegségek (Lupusz), egyes friss baleseti vagy műtét utáni (post operatív) állapotok.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük